Διάφορα

Project Gatto Perso 2024: Στη γειτονιά των υπέροχων νεοκλασικών

By  | 

Από σήμερα, μια γειτονιά γίνεται καμβάς! Η Τέχνη εναντίον της ασχήμιας των γκράφιτι και της εγκατάλειψης!Μητσαίων 10. Ένα υπέροχο, ανακαινισμένο διατηρητέο κτήριο, δίπλα σε άλλα λιγότερο ή περισσότερο παραμελημένα… Πεισματάρικο αυτό το νεοκλασικό, θέλει να αναβαθμίσει αισθητικά τη γειτονιά. Και στον αγώνα αυτό έχει σύμμαχο το Εργαστήριο Χαρακτικής της Σχολής Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ.Το κατάλυμα που ανακαινίστηκε με ιδιαίτερη φροντίδα πριν 10 περίπου χρόνια, έχει τη φιλοδοξία να λειτουργεί σαν πυλώνας Tέχνης και πολιτισμού.Έχει ήδη οργανώσει σειρά από δραστηριότητες, όπως μαθήματα καλλιγραφίας, κεντήματος, βραδιές ποίησης. Κατά την περίοδο του κορονοϊού οργάνωσε μια ξεχωριστή δράση, την «Της γειτονιάς η Άνοιξη», στην οποία συμμετείχαν 27 εικαστικοί, μεταξύ των οποίων και καθηγητές της Σχολής Καλών Τεχνών, με σκοπό να βγει η τέχνη προς τα έξω καθώς η πρόσβαση σε μουσεία και γκαλερί δεν ήταν εφικτή.Η Μητσαίων είναι ένας μικρός δρόμος που ενώνει την Αρχαία Αγορά με την οδό Αμύντα και αυτή με την σειρά της, την Ολύμπου και τη Φιλίππου. Η Μητσαίων είναι ένας δρόμος στον οποίο όλοι ανεξαιρέτως οι ισόγειοι χώροι έχουν «κακοποιηθεί» από κάθε είδους graffiti και μουντζούρες.Τώρα η Τέχνη καλείται να αλλάξει αυτήν την θλιβερή εικόνα. Έργα που εμπνεύστηκαν και φτιάχτηκαν ειδικά για την οδό Μητσαίων προσαρμοσμένα στις ειδικές συνθήκες του δρόμου, θα γίνουν κομμάτι της καθημερινότητας. Όλοι οι μούντζουρωμένοι τοίχοι, οι βιτρίνες και τα στόρια θα λειτουργήσουν ως καμβάδες που θα αφηγούνται την εικαστική τους ιστορία εκτός από τις εισόδους που έχουν μάρμαρο, το οποίο το Project Gatto Perso ανέλαβε απλώς να καθαρίσει, δημιουργώντας αναπνοές ανάμεσα στα έργα.

Η θεματική αφορά στη φύση και κάθε καλλιτέχνης θα δημιουργήσει το δικό του ξεχωριστό έργο τέχνης, ενώ προηγήθηκε από όλη την ομάδα του εργαστηρίου στο σύνολο της η επεξεργασία της αρχικής ιδέας, ώστε να βγει ένα αποτέλεσμα με συνοχή και ειρμό.Στόχος είναι να γίνει ο δρόμος ένα αστικό μονοπάτι ππου διασχίζει (και διασχίζεται από την Τέχνη.Την Παρασκευή 7 Ιουνίου μετά τις 8.30, οργανώνεται λοιπόν ένα πάρτυ στον αυτό όμορφο δρόμο, στην αρχή του καλοκαιριού, για να διεκδικήσει μια γειτονιά που είναι ζωντανή, που αποτελεί μια κοινότητα.

Στο πάρτυ, θα παίξουν life ελληνικά τραγούδια, που όλοι αγαπάμε και σιγοτραγουδάμε, σε ένα από τα μπαλκόνια, τρεις νέοι μουσικοί.Η ομάδα θα δουλέψει στην οδό Μητσαίων αύριο Τετάρτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή από το πρωί μέχρι το απόγευμα. Aξίζει να περάσουμε από εκεί και να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη του συγκεκριμένου project.

Γιάννα Διμηνά @
Project Gatto Perso 2024: Στη γειτονιά των υπέροχων νεοκλασικών

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds