ΔΗΜΟΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ

Σύσκεψη παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πεντέλη με στόχο την ουσιαστική στήριξη της κυβέρνησης στους πληγέντες και το Δήμο Πεντέλης.

By  | 

Για περισσότερα εδώ : https://shorturl.at/ZOuAe

📌Αναλυτικά όσα δήλωσε η Δήμαρχος:

“Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ και Αξιότιμοι αρμόδιοι κ.Υπουργοί,

Θα προσπαθήσω να εκθέσω συνοπτικά τα θέματα της πόλης μας μετά την πυρκαγιά που έπληξε την 12η Αυγούστου 2024.

Αποκατάσταση των πράσινων, κίτρινων και κόκκινων οικιών των πυρόπληκτων με άμεση οικονομική ανταπόκριση του κράτους απαλλαγμένη από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις. Σημειώνω ότι μέχρι σήμερα έχουμε 47 πράσινα , 57 κίτρινα και 24 κόκκινα σπίτια. Από τα 24 κόκκινα τα 19 είναι κατεδαφιστέα και εκκρεμούν προς διερεύνηση τα 5. Επισημαίνω ότι στις οικίες που έχουν χαρακτηριστεί κίτρινες υπάρχει το θέμα της πληρωμής του ιδιώτη μηχανικού.
Το Κρυστάλλειο Δημοτικό Σχολείο στην ΔΚ Πεντέλης καθώς και το Γυμνάσιο – Λύκειο της Νέας Πεντέλη έχουν τακτοποιηθεί σε συνεργασία με τον αρμόδιο Υπουργό κ. Σταϊκούρα, ο οποίος είναι εξαιρετικός. Όσο αφορά το κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο της Νέας Πεντέλης σας ευχαριστώ ιδιαίτερα για την παρέμβασή σας και την ανάληψη ανακατασκευής από την ΤΕΡΝΑ σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Για τα σχολεία προσκομίζεται το ΣΧΕΤΙΚΟ 1.
Ο φυσικός πλούτος της περιοχής έχει πληγεί αδόκητα. Στο ΣΧΕΤΙΚΟ 2 είναι αναλυτικά γραμμένα το σύνολο των καμένων εκτάσεων στην Νέα Πεντέλη και στην Πεντέλη, τα δάση που πρέπει να αποκατασταθούν και τέλος τα ρέματα του Δήμου Πεντέλης για τα οποία απαιτείται καθαρισμός, διάνοιξη σε κάποια σημεία και κάποια μικρά έργα. Έχω ήδη ζητήσει από το ΥΠΕΝ την οριοθέτηση των ρεμάτων, την οποία ζητώ και από εσάς. Στο ΣΧΕΤΙΚΟ 3 αναλύονται.
Το έτος 2009 το ΥΠΕΝ κατόπιν σχετικής μελέτης, δημιούργησε υδατοφράγματα πλησίον των ρεμάτων, προκειμένου για την ανάσχεση της δύναμης του νερού. Αυτά τα υδατοφράγματα έχουν κλείσει. Πρέπει να ανοίξουν και παρακαλώ να έχω αντίγραφο της μελέτης από το ΥΠΕΝ.
Απομάκρυνση του αμιάντου από το ΥΠΕΝ, το οποίο έχει ήδη επιληφθεί.
Οι αντιπυρικές ζώνες στους οικιστικούς ιστούς, με το ποσό των 350.000€ που μας εγκρίθηκε από το ΥΠΕΝ, θα φτάσουν στο Δασαρχείο τέλος Αυγούστου. Παρακαλώ για την άμεση έγκρισή τους.
Οι πυρόπληκτοι συμπολίτες μας που χρήζουν στέγασης ανέρχονται σήμερα σε 17 άτομα. Έως πότε θα καταβάλει η Περιφέρεια την κάλυψη των εξόδων διαμονής τους;
Οι πυρόπληκτοι συμπολίτες μας σε πολλές περιπτώσεις χάλασαν τόνους νερού για την κατάσβεση των οικιών τους. Μπορεί να γίνει απαλλαγή από τον λογαριασμό του νερού;
Στην περιοχή της ΔΚ Πεντέλης ανήκει η περιοχή του Αγίου Δημητρίου. Η περιοχή επλήγη από την φωτιά. Υπάρχει ζήτημα Διοικητικών ορίων και παρακαλώ να τακτοποιηθεί άμεσα σε συνεργασία με την Δήμαρχο Παλλήνης καθόσον δεν τους δέχονται στην Πεντέλη ως πυρόπληκτους.
Τέλος, όσο αφορά την αναδάσωση του βουνού της Πεντέλης για το οποίο υπάρχει μόνο μία διαχειριστική μελέτη από τον Δασολόγο Ν. Χλύκα, θεωρώ ότι ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπλασης του Πεντελικού Όρους (ΣΠΑΠ) πρέπει να αναλάβει το σύνολο των ενεργειών σε συνεργασία με τους Δήμους του βουνού, με σύγχρονα επιστημονικά μέσα, αντιπυρικές ζώνες και ανάλογη δεντροφύτευση.
Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Το πολύπαθο βουνό της Πεντέλης έχει δεχτεί οκτώ καταστροφικές πυρκαγιές. Συγκεκριμένα τα έτη 1981, 1982, 1998, 2007, 2009, 2018, 2022 και 2024. Όλες πλην αυτής του Ιουλίου του έτους 2022, ήταν «ξενόφερτες» και κατέβηκαν από το βουνό στο οικιστικό ιστό. Είτε από το Βαρνάβα είτε από τον Μαραθώνα είτε από τον Διόνυσο.

Για να σταματήσει επιτέλους αυτό το φαινόμενο για το βουνό της Πεντέλης θα πρέπει να μελετηθεί ο τρόπος μιας τεράστιας άνω των εκατό μέτρων αντιπυρικής ζώνης, η οποία άμεσα θα ολοκληρωθεί και θα εφαρμοστεί το καλοκαίρι του έτους 2025.”

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds